Makutuomarina hääpuvun sovituksessa – tärpit ja mokat
Millainen on hääpukusovitukseen saapuvan makutuomarin kultainen muistilista?
Täältä morsiusliikkeen kulisseista olemme panneet merkille, mitkä ovat parhaat tavat tukea morsianta ja millaisia kommentteja kannattaa välttää. Koska morsiusseurue ilman muuta haluaa morsiamelle mukavan sovituskokemuksen, kokosimme oppimme yhteen jakaaksemme esimerkkitilanteilla höystetyn listan tärpeistä ja mokista makutuomareiden neuvoksi.
Henkilökunta esittelee teille pukuja. Puvut ovat aivan ihania, tuollakin näkyy kaunis vintage-tyylinen pitsipuku, johon rakastut. Tiedät morsiamen etsivän mahdollisimman yksinkertaisella leikkauksella varustettua satiinipukua, mutta tämä kyseinen mekko vain on upea.
Moka: “Hei tämä on ihana! Sinun on pakko sovittaa tätä.” Hetkinen, muista miksi ja ketä varten olette täällä. Kyllä, tämä puku olisi sinun tyyliäsi ja aivan ihana, mutta olette etsimässä hääpukua ystävällesi, ja hänen tyylinsä on pelkistetympi.
Oikein: Jatka matkaa satiinipukujen luokse, joiden kohdalle ystäväsi on pysähtynyt. Kannusta häntä sovittamaan hypistelemäänsä pukua, joka on aivan hänen näköisensä.
Morsian astuu ulos sovitustilasta kaunis puku yllään. Puku on muutaman numeron liian pieni, mutta sovituskappaleesta saa jo hyvän käsityksen siitä, miltä puku näyttäisi - upealta.
Moka: “Nyt sinulla onkin hyvä motivaattori painonpudotukseen, heh heh.”
Oikein: “Ihana puku, näytät häikäisevältä! Tästä puvusta on varmaankin helposti tilattavissa toinen koko?” Juuri näin. Puvut voivat olla väärää kokoa, mutta morsian ei koskaan.
Morsian astahtaa ulos sovitustilasta jälleen uusi puku yllään. Edellinen oli mielestäsi huomattavasti parempi, etkä oikein pidä tästä.
Moka: Kerrot mielipiteesi välittömästi: kamala! Ei yhtään morsiamen tyyliä, ja onko tuo vyötärökohtakin vähän kummallinen. Se edellinen oli paljon parempi. Jaat vielä terävimmän huomiosi: “Tämä puku ei sovi sinun ikäisellesi morsiamelle”.
Oikein: Odotat morsiamen kertovan ensin oman mielipiteensä. Mikäli hän pitää itse tästä puvusta, on se tärkeintä. Jos sinun on aivan pakko tuoda vielä hänen reaktionsa jälkeen kielteinen mielipiteesi esiin, tee se kauniisti. “Minusta sinä näytit hymyilevän enemmän tuossa toisessa puvussa.”
Ja entäs jos kaason sijaan oletkin esimerkiksi morsiamen äiti, ja tarjoutunut ystävällisesti maksamaan hääpuvun?
Moka: “Minä maksan puvun, minä saan sanoa mielipiteeni.”
Oikein: “Minä olen luvannut maksaa puvun, joten haluan morsiamen löytävän juuri sellaisen hääpuvun, jossa hän tuntee olonsa mahdollisimman kauniiksi ja hyväksi.”
Onnistuneen sovitusreissun päätteeksi kaikille sovitusseurueessa jää hyvä fiilis, morsian tuntee itsensä kauniiksi ja makutuomari on onnellinen hänen puolestaan. Seurue suuntaa vaikkapa yhteiselle lounaalle, mukava tunnelma jatkuu. Moka-esimerkeistä muodostuneen sovitusversion päätteeksi seuruetta tuskin kutsuu yhteinen lounaspaikka, vaan seurue poistuu liikkeestä hämmentyneen ja läheistensä käytökseen pettyneen morsiamen kanssa. Morsian todennäköisesti lähinnä miettii, milloin voisi palata liikkeeseen kokeilemaan pukuja yksin.
Lopputiivistys: makutuomarin kultaisia muistisääntöjä ovat hienovaraisuus sekä morsiamen mielipiteiden ja tyylin asettaminen etusijalle. Odota aina ensin morsiamen reaktiota ja tuo vasta sitten esiin omasi. Makutuomarin tehtävä on auttaa ja tukea morsianta löytämään mahdollisimman täydellinen hääpuku juuri hänelle.
Ja liian vakavaahan tämä homma ei ole. Käy vaikka kurkkaamassa meidän suosikki tiktokkaajamme ajatuksia asiasta.